пятница, 3 октября 2014 г.

Физико - химическая сущность растворения. Кристаллогидраты.


Описав та пояснив процес розчинення як хімічний процес наш співвітчизник Д.І.Менделєєв. Дмитро Іванович Менделєєв (1834 — 1907) — російський хімік, один з авторів періодичної таблиці хімічних елементів. У 1882 р. Лондонське королівське товариство присудило золоті медалі Деві з формулюванням «За відкриття періодичних співвідношень атомних ваг» спільно Менделєєву і німецькому хіміку Майєру. Вода вступає в реакції сполуки з деякими солями. При цьому утворюються речовини (теж - солі), які, крім відповідних катіонів та аніонів, містять молекули води. Демонстраційній експеримент № 3. Реакція купрум (ІІ) сульфату з водою. У маленьку порцелянову чашку помістіть трохи порошку купрум (ІІ) сульфату (сполука білого кольору) і додайте кілька крапель води.
Що спостерігаєте? Додавайте до речовини воду (невеликими порціями) при перемішуванні до його повного розчинення. Поставте порцелянову чашку на кільце лабораторного штативу, запаліть спиртівку і обережно випаровуйте з розчину воду до появи дрібних блакитних кристалів. У цьому досвіді купрум (ІІ) сульфат перетворюється в нову речовину. Його хімічна формула - CuSO4 • 5H2O (читається «купрум ес про чотири на п'ять аш два о»). Тривіальне назва сполуки - мідний купорос (ІІ), а хімічна - купрум (ІІ) сульфат, пентагідрат. У назвах таких речовин до слова «гідрат» додають приставку, яка походить від грецької назви числа: моно (1), ді (2), три (3), театр (4), пента (5), гекса (6), гептил (7), октановим (8), нона (9), дека (10) і т. д. Крапка в хімічній формулі означає, що мідний купорос є з'єднанням купрум (ІІ) сульфату та води, а не сумішшю цих речовин і не водним розчином купрум (ІІ) сульфату. У з'єднанні на кожну пару іонів - Cu2 + та SO42-- припадає 5 молекул води. Рівняння реакції утворення мідного купоросу:
CuSO4 + 5H2O = CuSO4 • 5H2O. Кристалічні речовини, до складу яких входять молекули води, називають кристалогідрати. Відомо багато кристалогідратів. Серед них - гіпс CaSO4 • 2H2O, залізний купорос FeSO4 • 7H2O, гірка сіль MgSO4 • 7H2O, кристалічна сода Na2CO3 • 10H2O. Воду, яка міститься в кристалогідратах, називають кристалізаційною. Часто кристалогідрати і відповідні безводні сполуки мають різне забарвлення. При нагріванні кристалогідрати розкладаються з виділенням води:
                 t
CuSO4 • 5H2O = CuSO4 + 5H2O ↑

Тепловые эффекты при растворении. Ф-Х процессы при растворении. Кристаллогидраты.

Комментариев нет:

Отправить комментарий